1_Magyar

Magyarázat

 

 

Ötlet

A Karaván egy olyan kezdeményezés, amelyben a világ minden tájáról érkező emberek egy globális, humánus, kizsákmányolás, kényszer és háború nélküli társadalom újjászervezéséről vitáznak. Félig férfiak, félig nők, minden kultúrából, minden társadalmi és termelési szférából, beleértve a kívülállókat és a kisebbségeket is, egy karavánt alkotnak, amely Nyugat-Afrikától Kelet-Afrikáig halad, hogy megvitassa az emberiség túléléséhez szükséges kérdéseket. Az ENSZ-szel ellentétben nem egyes országok érdekeit képviselik, hanem az összes ember közösségére vonatkozó igényeket.

Azért találkoznak, hogy párbeszédet folytassanak a kultúrák között:

Etikai értékeik megvitatása, eszmecsere a társadalmi változásokról, az együttélés lehetséges új formáiról, az emberi jogokról, a törvényekről és az igazságosságról, a tudományról és az ökológiáról, a racionalitásról és az irracionalitásról; a kreatívan tehetséges emberek ezeket a tartalmakat művészi formákban fejezik ki.

A karaván során az élelmezéssel, az egészségüggyel és a konfliktusokkal kapcsolatos tanácskozásokon szervezik meg az együttélést, a plenáris üléseken pedig általános kérdéseket tesznek fel.

E munka eredményeit rögzítik és közzéteszik.

A sivatag, az orvostudomány és a technológia szakértői kísérik őket.

Filozófia

2050-ben a bolygónak körülbelül 10 milliárd lakosa lesz.

Azokra a kérdésekre, amelyek megválaszolása szükséges az emberiség túléléséhez, minden ember másképp fog válaszolni. A Karaván feladata, hogy ezeket a válaszokat összehozza. A Karaván tehát egy nem kormányzati, nem vallási és nem ideológiai kezdeményezés: olyan embereket tömörít, akiknek a hozzáállása ennek megfelelően nem dogmatikus. Nem azon gondolkodnak, hogyan lehetne valamit javítani a meglévő hatalmi és gazdasági struktúrákon belül, hanem azon, hogy általában véve mit kell változtatni rajtuk ahhoz, hogy ne csak túléljenek, hanem egyáltalán emberré váljanak.

Az emberek évezredek során megteremtették a békés együttélés feltételeit. Minden embernek tiszta ivóvíz, elegendő élelem, lakhatás, oktatás és ingyenes fejlődési lehetőségek állnának rendelkezésére. A világ sokszorosan több fejlődést, kreativitást, technológiát, életörömöt, művészetet és szórakozást, élvezetet és szórakozást tudna biztosítani mind a 8 milliárd polgárának.

Ennek az ellenkezője a helyzet, bár ennek nincs oka. De ez az ellentét ember alkotta – ezért az ember is át tudja alakítani a való életbe.

Cél

A világ minden tájáról származó emberek olyan modelleket alkotnak, amelyek alapján az egész világ együtt élhetne,

egy olyan világot, amelyben a legtöbben nem a kevesek diktátumai szerint élnek, hanem mindenki lehetővé teszi a többiek szabadságát,

egy olyan világot, amelyben nem néhány ember profitjának maximalizálásáról van szó, hanem arról, hogy a Föld kincseit, valamint a tudomány és a technológia vívmányait minden ember között szétosszuk.

A Karaván célja, hogy a Földön élő minden emberhez eljusson:

„mi vagyunk a világ“

mint olyan tudatosság, amelyet nem kényszerítenek rá az emberekre, hanem saját gondolatukként merül fel bennük.

2021 július – a kezdeményezők